5 anledningar att välja en liten konsultfirma

Responsivt

Det är stor chans att en liten konsultfirma är mer villig att ge dig det du faktiskt vill ha. Missförstå mig rätt nu, du vill ju anlita en systemutvecklare som tar med sig all sin erfarenhet och kunskap, och hjälper dig att tänka på det du själv har missat men det är också mindre troligt att en liten firma fastnar i sitt sätt att tänka. De större firmorna vill gärna att du ska anpassa dig efter dem. De har sina verktyg, sina processer och sina egna sätt att göra saker på. De menar på om det har fungerat på X antal andra företag så måste det också passa dig, även om det inte gör det.

En liten firma lyssnar på vad du säger, tittar på hur du gör dina dagliga rutiner och anpassar lösningen efter det, självklart med en stor dos utvecklingsförslag om hur saker KAN göras annorlunda men utan krav på att det SKA göras det.

Den lilla firman kommer helt enkelt till dig, utan krav på att du ska komma till dem.

Agilt

Vet du vad agil utveckling är? Om inte, så finns det ett inlägg här i bloggen som beskriver ett agilt arbetssätt och hur det kan passa dig. Kort sagt så har projekt som utvecklas agilt en mångdubbel högre chans att lyckas och faktiskt generera pengar och affärsnytta, än ett projekt som utvecklas enligt den äldre vattenfallsprincipen, där allt planeras i förväg. Och vet du vad? Det har visat sig att de mindre konsultfirmorna många gånger är bättre på agil utveckling än de stora drakarna. Tack vare den personligare kontakten med dig som kund så nås målen lättare och ni kan känna er säkra på att utvecklingen går åt rätt håll hela vägen.

Inte lika dyrt

Så enkelt är det! De stora konsultfirmorna har stora overheadkostnader, med stora chefs- och säljorganisationer som kostar pengar. Det gör att timpenningen för en konsult ofta drar iväg norr om tusenlappen per timma. Det finns ingen bra anledning att betala sådana fantasisummor när man kan få en minst lika duktig konsult för mindre. En liten byrå har inte stora säljavdelningar, de har inga komplicerade chefssystem i flera lager och de saknar oftast aktieägare som räknar med stora utdelningar varje år. Detta är en klar fördel för dig eftersom det syns tydligt på din faktura. Ett billigt pris betyder inte lägre kompetens.

Nära

De små byråerna arbetar oftast lokalt. De har varken säljbudget eller kapacitet att ta hand om kunder över hela Sverige (eller världen) och det är en fördel för dig. Med en lokalt närvarande konsult så blir inte bara det agila arbetet effektivare och lättare, utan du får också en personlig kontakt med de konsulter som arbetar åt dig. Den personliga kontakten gör att konsulten gärna gör det där lilla extra för att hålla dig som kund glad och nöjd. Och det skadar ju inte när de har med sig fika heller :)

Du är viktig

För den stora konsultfirman är du en i mängden. De jobbar med tusentals kunder varje månad och visst är det tråkigt om en inte är nöjd, och väljer att sluta arbeta med dem men det är oftast inte hela världen. För den lilla firman kan just ditt uppdrag vara skillnaden mellan svarta eller röda siffror I bokföringen, för att inte nämna att den mer personliga kontakten gör att konsulten känner sig manad till att göra ett riktigt bra jobb, som du är nöjd med istället för att bara klara av kravspecifikationen.

Stora konsultbyråer har svårt att se dig